Sotheby's magazine, 2022-1

119 Wie mi j en de keuken van mi jn restaurant De Lindehof wi l begr i jpen, hoef t maar naar mi jn achtergrond te ki jken. Ik ben geboren in Sur iname en als jongen van acht jaar kwam ik met mi jn ouders naar Neder land. Eerst woonden we in Rot terdam, maar al gauw verhuisden we naar Nuenen waar we zi jn gebleven. Ik ben opgeleid in de Franse keuken, maar de Sur inaams-Indiase keuken, mi jn voorouders gingen vanui t India naar Sur iname om op de plantages te werken, is van grote invloed op mi jn smaken. G e h e i m e n Die driehoek, van Nuenen, Suriname en India, vormt de ziel van mijn keuken. Het begon voor mij als jochie in de keuken van mijn moeder. Als ik stout was geweest, moest ik haar altijd voor straf helpen met koken. Ik baalde natuurlijk, want ik wilde buiten spelen met mijn vriendjes. Maar door die uren met haar in de keuken leerde ik ongemerkt haar geheimen: hoe ze tomaten ontzuurde, welke specerijen ze gebruikte. Eten was belangrijk in ons huis, vooral de weekeinden waren geweldig, want dan pakten mijn ouders echt uit met een tafel vol fantastische gerechten: heerlijke rendang, zalige roti, de lekkerste bami met pikante kip. Om je vingers bij af te likken. Ik krijg er nog honger van als ik eraan denk. Maar die gerechten associeerde ik met ‘thuis’. Toen ik het vak leerde, in restaurants ging werTo really understand me and my restaurant, De Lindehof, all you have to do is look at my past. I was born in Suriname and moved to the Netherlands with my parents when I was eight – first to Rotterdam, then to Nuenen, which we still call home. I was classically trained in French cuisine, but Surinamese-Indian food has always been an important influence (my ancestors were plantation workers who moved from India to Suriname). I n c r e d i b l e d i s h e s That trifecta – Nuenen, Suriname and India – forms the heart and soul of my food. It all started in my mother's kitchen. Whenever I was naughty, my mother would make me help her cook. I was angry at first, because I wanted to play outside with my friends, but I learned a lot from spending all those hours in the kitchen with her. Like how to make tomatoes less acidic and how to combine spices. Food was always important at our house, especially on weekends. My parents would go all out, filling the table with incredible dishes: fragrant rendang, delicious roti and the tastiest bami with spicy chicken. It was a mouth-watering sight that makes me hungry just thinking about it. I still associate those dishes with ‘home’ to this day. I've served French food my entire career: at school, in restaurants, at De Lindehof, after earning a Michelin star and after taking over the restaurant. I did what all the other chefs were DINING Tekst: Hassnae Bouazza

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=